100 milyar dolarlık sızıntı… Listede kimler yok ki

İsviçre bankası Credit Suisse'de bulunan ve politikacılara, suç örgütü liderlerine ve istihbaratçılara ait onlarca hesap yayınlandı. Banka hesabı yayınlananlar arasında eski CIA adına işkence yapan Mısır istihbarat şefinin ailesi, Kazakistan eski Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in ve Özbekistan eski Cumhurbaşkanı Kerimov’un çocuklarının da hesabı var.

100 milyar dolarlık sızıntı… Listede kimler yok ki

İsviçre bankası Credit Suisse’de bulunan 18 binden fazla hesap sızdırıldı. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’in raporuna göre suçluların, insan hakları ihlalcilerinin ve yaptırıma maruz kalan kişilerin İsviçre bankasında hesabı olduğu görüldü.

İsviçre Sırları (Suisse Secrets) olarak adlandırılan belgelerle ilgili, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin (OCCRP) dün yaptığı açıklamaya göre, sızdırılan hesaplar 1940’lardan 2010’lara kadar açılan müşterilere ait. Sızdırılan 18 bin hesabın toplam 100 milyar dolara yakın parası bulunuyor.

AJANLAR, BAŞKANLAR, UYUŞTURUCU BARONLARI

Bankada hesapları bulunanlar arasında Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in yönetimi sırasında istihbarat teşkilatı başkanı olan Ömer Süleyman, eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Tokayev’in eski eşi Nadejda Tokayeva, Sırp uyuşturucu baronu Darko Saric gibi isimler bulunuyor. Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın da 223 milyon dolarlık bir hesabı ortaya çıktı.

100 milyar dolarlık sızıntı… Listede kimler yok ki - Resim : 1

OCCRP’nin kurucu ortağı Paul Radu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Koşullar ne olursa olsun, işlerini her zamanki gibi sürdürebilen suçluları ve yolsuz politikacıları çok sık gördüm, çünkü haksız kazançlarının güvende tutulacağından eminler. Soruşturmamız, bu insanların suçlarına rağmen, demokrasilerin dünyanın her yerindeki insanların zararına olan düzenlemeleri nasıl aklayabildiğini ortaya koyuyor”

BANKADAN AÇIKLAMA

Credit Suisse konu ile ilgili yaptığı açıklamada, suçlamaları reddetti.

Banka açıklamasında, söz konusu hesapların bazılarının 1940’lara kadar uzandığını belirterek bu konulara ilişkin hesapların bağlam dışında, kısmi, yanlış veya seçici bilgilere dayanarak belgelerde yer aldığını belirtti. Banka söz konusu hesapların yaklaşık yüzde 90’ının kapatıldığını veya kapatılmak üzere olduğunu söyledi.

İsviçre banka müşterilerini koruyan katı gizlilik yasaları nedeniyle dünyada suçluların para aktarımı yaptığı en önemli ülkelerden biri.

Odatv.com

Credit Suisse İsviçre bankası sızıntı