Serdar Cebe yazdı: Yeni ABD Büyükelçisinin dini kimliği

Serdar Cebe yazdı: Yeni ABD Büyükelçisinin dini kimliği

Serdar Cebe yazdı: Yeni ABD Büyükelçisinin dini kimliği

Şimdi yazacaklarıma “ne alakası var” diyenler çıkacaktır. Jeff Blake Biden’ın Ankara Büyükelçi adayı. Aşağıda hikayesini yazdım. Ama bir detay var ki doğrudan Mormonlar ve dolaylı olarak da Sezgin Baran Korkmaz ile alakalı. Utah Eyaleti’inde Sezgin Baran Korkmaz için açılan dava gündemimizde. Sezgin Baran Korkmaz Avusturya’da Amerika’nın iade istemi Avusturya adli makamlarınca değerlendiriliyor. Sezgin Baran Korkmaz’ın ortakları kimlerdi? Kingston Kardeşler. Hangi cemaattendi? Mormon. Ve hangi kiliseye bağlıydılar. İsa’nın Son Günü Kilisesi. Peki, Biden’ın Ankara Büyükelçi Adayı kim Jeff Blake. Hangi Cemaate bağlı. Mormon. Peki, hangi kiliseye bağlı İsa’nın Son Günü Kilisesi. Kilise’nin kurulduğu yer SnowFlake Arizona. Yani Flake Ailesi Arizona Mormonları’nın lideri konumunda.

Sezgin Baran Korkmaz ikinci bir Zarrab olma yolunda ilerlerken. Ve Utah Mahkemesi Türkiye’deki bütün mal varlığına el konulmasını isterken, Biden’ın Mormon bir siyasetçiyi Büyükelçi olarak Ankara’ya göndermek istemesinin sebebi ne olabilir? Bu detay kimleri üzecek soru bu?

Mormonlar kapalı bir tarikat olarak görülüyor. Kingston Kardeşler Mormonların karanlık yüzü görülürken Büyükelçi Adayı Jeff Blake Amerikan siyasetinde Trump’ın bir çok yasa dinlemez politikasına karşı çıkan isim olarak biliniyor.

Sezgin Baran Korkmaz’ın ortakları Kingston Kardeşler Utah Saltlake City Mormon Kilisesi’nin başındaydılar. İsa’nın Son Günü Kilisesi (Church of Jesus Christ of Latter Day Saints.)

Ve bu kilise dünya çapında kurulan İsa’nın Son Günü Kiliselerinin merkezi. Yani Biden’ın Ankara Büyükelçi Adayı Jeff Blake’in bağlı olduğu SnowFlake Arizona’daki İsa’nın Son Günü Kilise’si de Sezgin Baran Korkmaz’ın ortakları Kingston Kardeşlerin başında olduğu kiliseye bağlı bir başka kilise.

16 milyondan fazla üyesi var. 51 bin tam zamanlı çalışan gönüllü din adamı mevcut. Amerika’daki en büyük 3. Hıristiyan mezhebi konumunda.

Arizona Mormonlarının kökeni de Utah’dan geliyor. 1846 Meksika Savaşına katılan İsa’nın Son Günleri Kilisesi Taburu’nun savaş sonrası bölgede kalmasıyla Mormonların Arizona günleri başladı.

Başkan Joe Biden’ın Ankara Büyükelçisi Adayı eski Arizona senatörü Jeff Flake oldu. O da bir Mormon. Biden Cumhuriyetçi bir politikacıyı neden onu aday gösterdi diye sorular sorulmaya başlandı. Başka bir soru daha ortaya atıldı, ‘’Biden Türkiye’yi zorlamak için Jeff Flake’i aday gösterdi’’ diyenlerin sayısı da bir hayli fazla.

Komplo teorilerini millet olarak çok seviyoruz. Ama burada bir gerçek var. O da Jeff Flake’in Mormon olması.

PEKİ KİM BU JEFF FLAKE?

Yakışıklı, uzun boylu ve karizmatik bir kişilik Jeff Flake. Evli ve beş çocuklu, kapalı bir topluluk içinde aile yaşantısını sürdürüyor.

Başkent Washington’da bulunduğum dönem içinde Başkan Trump’a Cumhuriyetçi Parti içinden en fazla tepki gösteren bir kaç isimden biriydi Jeff Blake.

2018 yılı Ocak ayında yaptığı bir konuşmada Trump’ı ‘’Stalin’e’’ benzetmişti. Sebep diyeceksiniz , tabi ki ‘’basın özgürlüğü’’ konusunda Trump’ın tavrıydı. Flake Senato kürsüsünden Trump’a ağır suçlamalar yöneltiyor ve onun’’ yalan haber’’ ve basını ‘’halk düşmanı’’ olarak göstermesine karşı çıkıyordu.

Kıssadan hisse: Demek ki basın özgürlüğü konusunda hassas bir isim.

Eğer Senato’dan onay alırsa ABD’nin Ankara Büyükelçisi olacak. Türkiye’nin Erdoğan yönetimindeki kanayan yarası basın özgürlüğü.

Erdoğan’ın istediği kadar özgür olan bir basın zaten uzun zamandır uluslararası camiada Türkiye’yi Çin'i, Rusya, Kuzey Kore ve İran ile aynı listede gösteriyor.

Jeff Flake Cumhuriyetçi olmasına karşın Biden ile Amerikalıları ilgilendiren sorunlara aynı pencereden bakan bir isim. Bunda biraz da Arizona’nın etkisi var diyebiliriz.

Trump’a karşı isyan bayrağı kaldıran ilk Cumhuriyetçi Senatör Flake değil, Amerikan Ordusu'nun ve Senatosu’nun efsane ismi olarak bilinen John Mccain de Arizonalıydı. Aynı zamanda tam bir Trump karşıtıydı. Trump’ın hamaset kokan politikalarına Demokratlar’dan daha sert tepki gösteren isimdi McCain.

Vietnam Savaşı Gazisi Senatör, ABD Başkan adayı McCain Jeff Flake gibi Trump’ın ‘’halk düşmanı’’ olduğunu düşünüyor ve Amerika için tehlike olarak görüyordu. McCain’in ölümünün ardından Trump karşıtı bayrağı Cumhuriyetçi Parti içinde ve Arizona’da Jeff Flake ele aldı. Ve Biden’ın başkan seçilidiği 2020 Kasım ayında Cumhuriyetçi Flake ailesi Demokrat Biden için oyunu kullandı. Arizona Amerikan seçimlerinde başkan belirleyen salıncak eyaletler arasındaydı ve Trump Arizona’da kaybetti.

KİM BU FLAKE

Arizona’nın muhafazakar ailelerinden biri Flakeler. Kapalı bir ortamda yaşamayı tercih ediyorlar. 10 kardeşiyle birlikte Arizona’da bir sığır çiftliğinde büyüdü. Büyüdüğü kasabanın adı SnowFlake. Muhafazakarlık da buradan geliyordu. Kasaba’nın adı 1878 yılında kurulan Son Zaman Azizleri İsa Mesih Klisesi’nin adı kurucuları Erasmus Snow ve William Jordan Flake’in adını almıştı.

William Jordan Flake de Biden’ın Ankara Büyükelçi adayı Jeff Flake’in büyükbabasıydı. Büyükbaba Flake SnowFlake kasabasının hem belediye başkanlığı görevini yürütüp hem de Son Zaman Azizleri İsa Mesih Kilisesi’nde piskopos olarak görev yaptı.

Brigham Young Üniversitesi’nden (BYU) mezun olduktan sonra Zimbabve ve Güney Afrika yolunu tutan Flake buralarda dedesinin kurduğu Son Gün Azizleri İsa Mesih Klisesi için misyonerlik faaliyetleri yürüttü. Flake aynı zamanda uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi konusunda da yüksek lisans eğitimi aldı.

Kıssadan hisse: Jeff Flake Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan basın özgürlüğü ve dini özgürlükler raporlarına Türkiye’den çok katkı yapacaktır. Ve bu raporların öncekilerden daha sert çıkması beklenmelidir.

Bir diğer konu dış politika, Irak, Suriye, S-400’ler ve özellikle Türkiye - Rusya ilişkileri Flake’in radarında merkezde takip edeceği konular olacaktır. Unutmayalım Trump hakkındaki Rusya Soruşturmasına en büyük desteği veren bir kaç Cumhuriyetçi Parti üyesinden biri Flake.

Jeff Flake’in bir uzmanlık alanı da Afrika. Dönemsel olarak Namibya , Zimbabve ve Güney Afrika’da görevler yaptı. 1992 yılında Arizona’ya döndükten sonra ise görev aldığı yer Goldwater Enstitüsü’ydü. Buranın icra direktörü oldu.

Goldwater Enstitüsü, Phoenix'te bulunan muhafazakar ve özgürlükçü bir kamu politikası düşünce kuruluşu olarak biliniyor. Enstitünün kuruluş amacı Amerikalılara garanti edilen özgürlüğü savunmak ve güçlendirmek olarak görülüyor. Bu enstitünün kuruluşunun bir amacı da Amerikan devlet kurumlarında Amerikalılara karşı işlenen suçların araştırılması ve dava sürecinin takip edilmesi.

Flake’in kongre yılları 2000’de başladı. Temsilciler Meclisi’ne seçildi ve ‘’bütçe şahini’’ olarak isminden söz ettirdi. Tasarruftan yana oldu. Ama muhafazakar bir aileden geldiği için eşcinsel evlilik ve kürtaj karşıtı düşünceleri Çay Partisi Hareketi’nin favori isimlerinden biri olmasını sağladı.

Muhafazakar bir isim ama göçmenlere karşı hep hoşgörülü oldu. Çünkü 10 kardeşiyle birlikte yetiştiği çiftlikte göçmenlerle birlikte yaşamayı öğrendi. Ve Trump döneminde göçmenlere en büyük desteği veren isimlerden oldu.

TRUMP’IN MÜSLÜMAN POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

Dinsel özgürlükler savunucusu bir isim Jeff Flake. Trump’ın 2016 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin aday olmasına destek vermedi. Sebebi ise Trump’ın Müslümanlara karşı tavırlarını ve politikalarını sert bulmasıydı. Hatta Trump’ı yarıştan çekilmeye bile çağırmıştı.

Jeff Flake muhafazakar, dindar yapısının yanında tam bir Müslüman ve göçmen dostu bir politikacı. Dış politika konusunda uzmanlığı da var olan Flake, Türk Amerikan ilişkilerinde yeni bir kapı açabilecek diplomat rolüyle Türkiye’de görev yapması bekleniyor. (Senato’dan onay alması durumunda)

Serdar Cebe

Odatv.com

Serdar Cebe yazdı: Yeni ABD Büyükelçisinin dini kimliği - Resim : 1

serdar cebe