Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay

İbrahim Gündüz yazdı: Herkes Türkiye’de iklim kriziyle mücadele yönünde kararlar alınmasını; iklim krizini tetikleyen, karbondioksit salınımını artıran, doğayı tahrip eden projelerden vazgeçilmesini veya frenlenmesini beklerken hükümet inanılmaz bir onaya imza attı.

Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’da “Paris İklim Anlaşması’nı onaylayacağız” dedi. Kısa süre sonra TBMM onayladı, iklim kriziyle mücadelede Türkiye’de yeni bir dönemin başladığı açıklandı. Üstelik bu mücadele için Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar ile Fransa ve Almanya gibi ülkelerden 3 milyar dolarlık kredi alınacağı da belirtildi.

Şimdi herkes Türkiye’de iklim kriziyle mücadele yönünde kararlar alınmasını; iklim krizini tetikleyen, karbondioksit salınımını artıran, doğayı tahrip eden projelerden vazgeçilmesini veya frenlenmesini beklerken hükümet inanılmaz bir onaya imza attı.

BİNLERCE TON SİYANÜRE ONAY

Paris İklim Anlaşması’nın en sıkı takipçilerinden biri olması gereken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 7 Ekim 2021 tarihinde Fırat Irmağı’nın kıyısında yılda 122 bin ton sülfürik asit ile yılda 11 bin ton siyanür kullanılmasını onaylayan ÇED’e onay verdi.

İktidara yakın Çalık Holding’in Kanadalı SSR Mining Şirketi’yle birlikte işlettiği Çöpler Altın Madeni’nin yeni ÇED raporunun onaylanmasıyla birlikte, madende kullanılan sülfürik asit kullanımı yıllık 9 bin tondan 122 bin tona çıkarılıyor. Evet, yanlış okumadınız, 122 bin tona.

Çöpler’de kullanılan siyanür miktarı ise yıllık 6 bin 900 tondan 11 bin tona çıkarılıyor. Erzincan-İliç’de bir yılda 11 bin ton siyanür, açık havada milyonlarca ton taşın-toprağın üzerine boca edilecek.

MUNZUR DAĞLARI’NI BİTİRMEDEN DURMAYACAKLAR

Bunun anlamı ise Çöpler’de yıllık en az 11 ton dore altın üretileceği anlamına geliyor. (Altın madenciliğinde bir ton ham altın için yaklaşık bin ton siyanür kullanılıyor) Yani Çöpler bu kapasite artışıyla birlikte Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük altın madeni unvanını Uşak’da bir başka Kanadalı şirket El Dorado Gold’un işlettiği Kışladağ Altın Madeni’nin elinden alacak. Çünkü Çalık ve Kanadalı ortağı, Munzur Dağları’nı bitirmeden durmayacak gibi görülüyor.

SULAR VATANDAŞIN TARLASINA DEĞİL KANADALININ ZEHİR MADENİNE AKACAK

1 gram altın elde etmek için 4 ton suyun zehirlendiğini dikkate alırsak, 11 ton yani 11 milyon gram altın için 44 milyon ton da su zehirlenecek. Yani Fırat’ın ve Dicle’nin suyu vatandaşın tarlasına değil Kanadalının zehir madenine akacak.

Madende ayrıca siyanür ve sülfürik asit gibi tehlikeli madde sınıfına giren 16 çeşit çok tehlikeli kimyasal daha kullanılıyor. Yılda 2 bin 190 kg sodyum hidroksit, yine yılda 2 bin 750 kg hidrosülfit kullanılıyor. Halk arasında kezzap olarak kullanılan nitrik asit ise bir yıl içinde bin 50 kg kullanılacak. Bölgede taşın toprağın parçalanması için on binlerce ton dinamit kullanılırken, devasa iş makinelerinin harcadığı milyonlarca litre yakıtın ortaya çıkardığı karbondioksit atmosfere karışıyor.

Yeni ÇED raporuyla birlikte madenin 197 futbol sahası büyüklüğündeki zehir barajı da en az iki katı büyütülecek. ÇED raporunun en dikkat çeken ve inanılmaz bir kararı da maden şirketine bölgede EVAPORATÖR kurmasına izin verildi.

Altın, gümüş ve nikel madenlerinin zehirli atıklarının depolandığı zehir barajları ne yapılırsa yapılsın bir süre sonra dolduğundan maden şirketi çözüm olarak EVAPORATÖR inşa etmeyi buldu. Yani zehir barajındaki zehirli atık sular 10 adet devasa evaporatörler aracılığıyla buharlaştırılıp atmosfere salınacak. Tam da Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından sonra!

ESKİ TAS ESKİ HAMAM

Üstelik Çöpler kapasite artışı için yapılması gereken ve halkın tepki göstermesi nedeniyle yapılamayan Halkın Katılım Toplantısı yapılmış gösterilerek ÇED raporu bakanlık tarafından onaylandı.

Yani işin özeti, “Anlaşmayı imzaladık, gelsin 3 milyar dolarlık kaynak… Eski tas eski hamam…”

Bu arada 29 Ekim 2021 Cuma günü, Erzincan-İliç’de Çöpler Altın Madeni’nin bölgeye verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla bir toplantı yapılacak. Köyünü, topraklarını korumak için mücadele veren İliç’li Sedat Cezayirlioğlu ve arkadaşları, Çöpler’in Türkiye’nin Chernobil’i olduğunu söylüyor. Bölgeden ve Türkiye’nin her yanından duyarlı vatandaşların, siyasetçilerin katılması beklenen toplantıda, Çöpler Altın Madeni protesto edilecek.

Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 1
Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 2
Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 3
Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 4
Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 5
Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 6
Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 7
Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 8
Para için Paris İklim Anlaşması'nı imzaladılar ama... Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay - Resim : 9

İbrahim Gündüz

Odatv.com

bakanlık Siyanür altın maden iklim krizi