Orta sınıf aileden gelen eski savcı… Kamala Harris’in giderleri dudak uçuklattı

Dr. Girayalp Karakuş yazdı...

Orta sınıf aileden gelen eski savcı… Kamala Harris’in giderleri dudak uçuklattı

Bugün ABD’de mali raporlar açıklandı. Raporlara göre; ABD başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris’in serveti hakkında net bir sonuç çıkarmak zor olsa da Harris’in bankalarda daha fazla hesabı ve geliri olduğu ortaya çıktı.

KAMALA HARRIS KİMDİR

Kamala Devi Harris, 20 Ekim 1964 tarihinde California'da dünyaya geldi. Avukat ve politikacı olarak görev yapmaktadır. Şuanda Amerika Birleşik Devletleri Başkan yardımcısıdır. 32. Kaliforniya Başsavcısı olan Kamala Harris 2010 yılında yapılan Kaliforniya eyalet seçimlerinde başa gelmiştir. Kamala Harris, 2004-2011 yılları arasında San Francisco Bölge Başsavcısı olarak görev yaptı. 2016 yılına kadar da California eyalet başsavcılığı görevini yürüten Harris, bu pozisyona gelen ilk siyah kadın oldu. Aynı zamanda, 2010 ile 2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanlığı görevini yürüttü. Harris’in siyasi kariyeri ise, 2016 yılında Demokrat Parti’den California Senatörü olarak seçilmesiyle başladı. Harris, California’nın ilk, Illinois Senatörü Carol Moseley Braun’ın ardından da eyaletler genelinde ikinci siyah kadın senatör oldu.

SAVCI MAAŞI İLE GEÇİNİYORDU

Harris, The New York Times tarafından alınan vergi beyannamelerine göre 2010 yılında California başsavcısı olduğunda, önceki işinden maaşında önemli bir düşüş yaşadı ve yılda 160.000 doların biraz altında kazandı. Yedi yıl sonra, California'yı temsil eden bir ABD Senatörü olarak göreve başladığında, maaşı, 2009'daki son maaş zamlarından bu yana her Senatöre ödenen 174.000 $'a kadar, küçük bir miktar arttı.Harris, Ocak ayında başkan yardımcısı olarak yemin ettiğinde, zorunlu 235.100 dolarlık bir maaş almaya başladı.Başkan yardımcısı olarak özel konut tahsis edildi.Geçmişte aldığı maaştan daha fazlasını kazanmaya başladı. Politikada ilerledikçe popülerliği arttı. Kitapları iyi sattı. En büyük geliri de sattığı kitaplardan elde ettiği telif gelirleri.

HARRIS DAHA ZENGİN

Joe Biden Kamala Harris’in patronu olmasına rağmen Harris daha zengin ve yazdığı kitapları daha başarılı. Bugün açıklanan mali raporlara göre; onun ABD başkanından daha fazla finansal servete sahip olduğu ve Beyaz Saray dışındaki çalışmaları için daha fazla kazandığı ortaya çıktı. Rapordaki en doğru veriler kitap satışlarından elde edilen gelirlerle ilgilidir. Geçen yıl Biden beyin tümöründen ölen oğlu Beau Biden için kitap yazmıştı. Bu kitabın satışından 29.000 dolar telif ücreti aldı. 2008’de yazdığı kitaptan ise 201 dolar az kazandı. Kamala Harris ise kitap satışlarından daha fazlasını elde etti. ABD Başkan yardımcısı 2019’da çıkardığı kitaptan 326.000 doların biraz üstünde telif hakkı kazandı. Aynı yıl yayımlanan Süper Kahramanlar Her Yerde kitabından 130.000 dolar daha kazandı.

HARRIS’IN BANKA HESAPLARI

Harris’in Biden’dan daha fazla banka hesabı var. Eşi Douglas Emhoff ile ortak hesabında 750.000 ila 1.5 milyon dolar arasında kişisel hesapları ve 250.000 ila 500.000 dolar arasında ortak hesabı var. Başarılı bir avukat olan kocası da ABD First Lady’sinden daha fazla servete sahip. Harris ailesinin evini satın almak için 1 ila 1.5 milyon dolar arasında büyük bir ipotek aldı. İpotek 2020 yılında Wells Fargo ile %2.625 faiz oranıyla yedi yıl vadeli olarak imzalandı. Aynı tutarda başka bir ipoteği vardı ama sattı ve krediyi ödedi.

SERVETTEN KOCASI SORUMLU

Kamala, başarısını kocası Doug’un desteğine bağlıyor. Doug, servetin yönetiminden de sorumlu kişi. Birkaç hisse senedi ve gayrimenkul yatırımları var. Kamala bütün başarısını disiplinli çalışmasına bağlıyor. Aşağı yukarı 6 milyon dolarlık bir serveti olduğu tahmin ediliyor. ABD Başkan yardımcılığı görevinden ise yıllık 157.000 dolar alıyor. Başkan yardımcısı 2019’da Demokrat Parti adaylığını kazanmak için kampanya yaparken 15 yıllık vergi beyannamesini açıklamıştı. Rapor, Harris ve kocasının zenginliğinin 2018’deki faaliyetlerinden geldiğini ortaya koydu. Bu 1.9 milyon dolarlık servetin 1.4 milyon doları kocasına ait. Dönem boyunca, çift 697.000 dolar vergi öderken, hayır kurumlarına 27.000 dolar bağışladı.

Dr. Girayalp Karakuş

Odatv.com

Kamala Harris girayalp karakuş