Kim bu Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı... Levanten Cihatçılar

Serdar Cebe yazdı: İşte Türk Askerine saldırı düzenleyen Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı da bu örgüt içinden çıkma bir örgüt...

Kim bu Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı... Levanten Cihatçılar

Geçen hafta Suriye İdlib’ten iki şehit haberi geldi. 2 askerimiz düzenlenen bombalı saldırıda şehit olurken saldırının kimler tarafından yapıldığı henüz Türkiye tarafından açıklanmadı. Ancak saldırıyı, ortaya yeni çıkan esrarengiz bir cihatçı örgüt Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı üstlendi.

Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı, tam olarak ne olduğu bilinmeyen bir örgüt… Afganistan’daki El -Kaide çizgisinde olan bu cihatçı örgüt batı karşıtı ve onlara yardım edenleri düşman olarak görüyor. Örgüt, 2021 Ocak ayında İdlip bölgesinde bulunan Türk birliklerine saldıracağını açıklamıştı. Ve o tarihten sonra saldırıları başladı.

“PARAŞÜTLE İNMEDİLER” ÇIKIŞI

İdlip cihatçıların cirit attığı bir yer... Aklıma 2017 yılı Temmuz ayında konuya değinen ABD’nin Işid ile mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün açıklamaları geldi. İdlip bölgesinde bulunan El Kaide yapılanmasına ilişkin Türkiye’ye eleştiriler yönelten McGurk, Türkiye’ye yönelik suçlamalarda bulunuyordu. McGurk El Kaide savaşçıları için “paraşütle inmediler” diyerek Türkiye’nin bu terör unsurlarına destek verdiği imasında buluyordu.

Brett McGurk şu anda ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Üyesi ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ulusal Güvenlik Konseyi Koordinatörü olarak ABD Başkanı Joe Biden’a yakın olarak çalışıyor. McGurk bugünlerde de 2017’de söylediği ve inandığı o cümlelerden farklı düşünmüyor.

IŞİD’İN TEKRAR TOPLANMASI

IŞİD’in Suriye’den temizlenmesi Rakka’nın alınmasıyla son bulmadı. Dağılan örgüt değişik bölgelerde hücre örgütlenmeleri yaptı ve bölgede yaşanan çok başlılıktan da yararlanarak tekrar bir araya gelmeye başladı. Ama ortaya çıkan Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı’nın şu ana kadar kimlerden oluştuğunu kimse bilmiyor. Türkiye İdlip’te hatırı sayılır bir askeri güç bulunduruyor. Ve bu cihatçı örgüt 2021 Ocak ayında Türkiye’ye yönelik tehdit mesajının ardından Türk Askerine karşı saldırılarını başlattı.

TÜRK ASKERİNE KESKİN NİŞANCILI SALDIRI

Ensar Ebu Bekir El Sıddık Tugayı ocak ayında yaptığı açıklamada İdlip kırsalı Batabu bölgesinde 3 Türk Askerine keskin nişancı saldırı yaptıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada Türk Askerlerinin termal uzun namlulu keskin nişancı silahlarıyla vurulduğu belirtiliyordu. Hatta bu saldırıdan sonra dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Bölgede bulunan diğer cihatçı örgütler saldırının kendileri tarafından yapılmadığını IŞİD bağlantılı bir grup tarafından yapıldığını açıkladılar.

LEVANTEN CİHATÇILAR

Ellerinde termal kameralı uzun menzilli silahlar bulunan Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı, İdlip bölgesindeki TSK birliklerine saldırılarını genelde RPG ve yola döşenen bombalarla gerçekleştiriyor. Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı, Ankara’ya yakın olduğunu iddia ettiği Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) örgütündeki radikal cihatçılara karşı da sık sık saldırı düzenliyor. Yani görüldüğü gibi İdlip bölgesi o kadar karışık ki bölgede mantar gibi biten cihatçı örgütlerin sonu gelmiyor.

Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı’nın Din Muhafızları Teşkilatı (The Guardians of Religion Organization) olarak bilinen cihatçı gruptan koptuğu tahmin ediliyor. El Kaide ve selefi ideolojisini benimseyen Din Muhafızları, Nusra Cephesinin El Kaide’den ayrılmasının ardından Heyet Tahrir el-Şam örgütünün içinde hizipleşmeden doğan başka bir radikal örgüt.

Suriye İdlip’te var olan cihatçıların bir kısmı “levanten cihatçılar” olarak biliniyor. Bu cihatçılara Ürdünlüler hakim. El Kaide’ye en sadık olan cihatçılar grubu bunlar. Ve bu durum onlara ayrı bir prestij kazandırıyor. Medyada görünmeyi hiç sevmiyorlar. Popüler olmanın ötesinde düşük profilli takılıyorlar. Liderleri ortalıkta çok görünmüyor. Genişlemelerini verdikleri eğitimle yapıyorlar. Diğer cihatçı grupların yaptığı hataları yapmamaya özen gösteriyorlar. Yani aşırı şiddet yanlısı değiller.

Diğer tip cihatçı örgütlenmeyi Mısır ve Kuzey Afrika akımı olarak bilinen gruplar yapıyor. Bu grup ideolojilerini ve gündemlerini zorla yayma yolunu seçiyor. Muhaliflere acıması yok, Levanten Cihatçıları, Heyet Tahrir el-Şam’a (HTŞ) boyun eğmekle suçluyor. Onun için Mısır ve Kuzey Afrika ekolü cihatçılar şiddeti daha fazla kullanıyor. Şeriatın önünde duran her grup, örgüt veya devlet onlar için katledilmesi gereken bir hedef durumunda. Ancak El Kaide uzantısı cihatçıların Suriye’de üstünlüğünü kabul eden bu tarz cihatçı örgütlerin Suriye bölgesinde zemin kaybettiği belirtiliyor. Bunda bir neden olarak da Mısır ve Kuzey Afrika ekolünü sürdüren cihatçılar arasında Suriyeli sayısının az olması gösteriliyor.

Kuzey Afrika akımını sürdüren cihatçılar “cihat” davasının devam etmesi için Din Muhafızları Teşkilatı yönetimindeki Ürdünlülere destek veriyor.

İşte Türk Askerine saldırı düzenleyen Ensar Ebu Bekir el Sıddık Tugayı da yukarıda yazdığım gibi bu örgüt içinden çıkma bir örgüt. Ama farklı istihbarat teşkilatları tarafından da yönlendirildiği iddia ediliyor.

Serdar Cebe

Odatv.com

şehit Asker türk TSK İdlib Suriye IŞİD