Ekonomiden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Ufuk Söylemez Odatv’ye açıkladı... Rusya SWIFT önlemini nasıl aldı

Ekonomiden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Ufuk Söylemez Odatv’ye Rusya’nın son hamlelerini değerlendirdi...

Ekonomiden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Ufuk Söylemez Odatv’ye açıkladı... Rusya SWIFT önlemini nasıl aldı

Rusya’nın Bankacılık sisteminin yüzde 80’inin SWIFT erişiminin kaldırılması ve Rusya’nın rezervlerine AB tarafından el konulacağının açıklanması sonrasında neler olacağını herkes merak ediyor.

Rus ekonomisinin daha şimdiden zayıfladığını söyleyenlerin yanı sıra Rusya’nın Çin’in SWIF’ti olarak bilinen SPFS ve CIPS sistemlerine çoktan geçtiği değerlendirmesi de var.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Ufuk Söylemez Odatv’ye Rusya’nın son hamlelerini değerlendirdi.

“Rusya Bankalarının SWIFT’teki işlem sayısı toplam hacmin yüzde 1-1,5’u civarındadır” diyen Ufuk Söylemez, şu bilgileri aktardı:

Rusya’nın, kendisine karşı alınan yaptırımların boyutu ve içeriğini az-çok tahmin ettiğini var saymak gerekiyor.

Burada beklenmeyen husus, ABD-NATO dışında AB’nin ilk kez böyle bir tavra girmesidir herhalde. Çünkü başta Almanya olmak üzere, İtalya gibi ülkelerin, Rusya’ya bu denli sert yaptırımların uygulamasına destek vermesi esasında pek de beklenmiyordu.

Ancak, Almanya’da Merkel sonrası koalisyonda etkili olan ve hatta haklarında ABD/CIA bağlantılı oldukları yolunda birçok spekülasyon olan Yeşiller’in, Almanya’nın politikasını etkilediği konuları Batı basınında yazılıp, konuşuluyor. Nitekim Merkel döneminden beri “savaşan-çatışan taraflara silah satılmayacağına” ilişkin ilke kararından Almanya bugün vazgeçmiş görünüyor. Yıllık 100 milyon metreküp doğalgaz gereksiniminin yüzde 60’ınından fazlasını Rusya’dan temin etmesine rağmen, Kuzey Akım boru hattını tamamlamış olmasına rağmen devre dışı bırakılması kararının işte bu gerekçelerle alındığı düşünülüyor.

Rusya ekonomisini felç etmeye, dünya piyasalarından dışlamaya, finansal entegrasyonu kesmeye yönelik bu ağır ekonomik yaptırımların sonunda, Rusya’da borsanın düşüşü, yüksek faiz artırımı ve Ruble’nin değer yitirmesi gibi kaçınılmaz gelişmeler oldu.

RUSYA ÖNLEMLER ALMIŞ GÖZÜKÜYOR

Ancak SWIFT konusunda Rusya, kendine göre bazı önlemleri almış görünüyor;

1. SPFS (Systemfor Transfer of Financial Messages) isimli bir ödeme sistemini 2014 yılında oluşturdu. Rusya’da halen 400’ün üzerinde Banka ve finans kuruluşunun yanı sıra, petrol şirketleri (Gazprom-Rosneft) bu sistemi kullanabiliyor.

Belarus, Özbekistan ve Abhazya da bu sisteme dahil edildiler.

Rusya şimdi bu ağını devreye sokarak, genişletmeye çalışabilir. Çin, Hindistan başta olmak üzere 23 yabancı ülkeyle de bu sistem içinde ilişkilerin sürdürülmesinin alt yapısının tamamlandığı biliniyor.

2. Rusya, bunun yanı sıra MIR adı verilen bir başka ödeme, takas ve mutabakat sistemi ile örneğin, turizmde, Rus turistlerin, Türkiye’de kullanabileceği bir kart sistemini de oluşturmuş vaziyette.

2017 yılında oluşturulan bu ödeme sistemi, Aeroflat, Rus demiryolları gibi şirketler tarafından kabul edilmektedir.

MIR sisteminde çalışan ilk kartlar 2015 yılından beri kullanılıyor.

MIR kartları, halen Türkiye’de, Venezuella’da, G. Osetya’da piyasaya sürülmüş vaziyette.

Türkiye’den önde gelen 3-4 Banka bu sisteme dahil olduğu için, Rus turistlerin bu kartları seyahatlerinde ve ödemelerinde kullanım imkanı da var görünüyor.

Bu ödeme ağının daha da genişletilmesi Rusya için yaptırımdan sonra atacağı, öncelikli bir adım olacaktır.

3. Rusya’nın SPFS ödeme sistemi ile, Çin tarafından 2015 yılında oluşturulan CIPS (Cross-borderinter bank payment ssystem) adı verilen ve sınır ötesi Bankalararası ödeme sistemini entegre etmek için de girişimde bulunulacağı kuvvetle tahmin edilebilir bu koşullarda.

Rusya’nın rezervlerinin dondurması ve ekonomik yaptırımlar karşısında yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, rezervlerinin büyük bir bölümünü dolar yerine Euro ve RMB’ye çevirmesi, uzun süredir uyguladığı bir politika.

Rusya’nın, ABD’nin yaptırım tehditleri karşısında, rezervlerini dolar bazında ve/veya ABD bankalarında tutmak yerine, ağırlıklı olarak Euro ve Çin parası ile tutmayı tercih ettiğini, AB Dış Politik Yüksek temsilcisi Josep Borell açıkladı.

Rusya’nın devlet aklıyla rezervlerini, dolar yerine Euro veya Çin parasıyla değiştirmesi ve ABD bankalarında tutmaması, doğal bir ekonomik savunma refleksi olarak görülebilir. Burada yalnız, AB’nin blok olarak büyük bir mali blokaja gideceğini öngörmemiş olabilir.

TÜRKİYE’NİN İZLEDİĞİ POLİTİKA DOĞRU

Rusya’nın Zelenski’yi Kiev’de “zafer” kazanmış bir “kahraman” olarak bırakıp, yaptırımlar nedeniyle de diz çöküp-geri adım atarak, askeri varlığını geri çekmesini beklemek oldukça iyimser bir tahmin olur bu koşullarda.

Velev ki Zelenski, Ukrayna’nın NATO’ya üye olmayacağını, bağımsız bir ülke olarak yoluna devam edeceğini açık olarak kabul etmesin.

Rusya için sonuçsuz bir ateşkesin, büyük bir prestij kaybı ve fiilen büyük bir başarısızlık olacağı aşikarken, üstüne ağır ekonomik yaptırımlarla baskı altına alınarak diz çökertilmesi istenirken, korkumuz -yine bir refleks olarak- nükleer silaha başvurulması riskidir. Bunun ise, 3.ncü dünya savaşı olacağı, insanlık ve uygarlığın mahvolmasıyla sonuçlanacağını aklı başında herkes tahmin ediyordur, etmelidir.

Türkiye’nin bugüne kadar izlediği politika, her şeye rağmen aktif tarafsızlık, diplomasi yollarının denenmesi ve Montrö Anlaşmasına kararlılıkla sahip çıkılması şeklinde doğru ve dengeli desteği görünüyor.

Umarız, Ukrayna ve/veya Rusya’nın lehine veya aleyhine “şahince” bir tavır ve söyleme kalkışılmadan, bu süreç, Türkiye açısından en az ekonomik ve siyasi hasarla atlatılır.

Odatv.com

RUSYA'NIN KODLARI KİTABINI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Ekonomiden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Ufuk Söylemez Odatv’ye açıkladı... Rusya SWIFT önlemini nasıl aldı - Resim : 1
ufuk söylemez rusya ukrayna savaşı Swift